Zeleninový vývar
2 litry vývaru
příprava: 10min.
tepelná úprava: 40min.
SUROVINY:
2 lžíce kukuřičného oleje
120 g nadrobno nakrájené cibule
120 g nadrobno nakrájeného pórku
120 g nadrobno nakrájené mrkve
4 nadrobno nakrájené řapíky celeru
90 g nadrobno nakrájeného fenyklu (nebo trošku sušeného)
90 g nadrobno nakrájených rajčat
2,25 l vody
(do mušelínového pytlíčku zavázat: 4 snítky petrželky,1 snítka tymiánu, 1 bobkový list …)
- rozehřejeme olej, přidáme cibuli a pórek a opékáme je na mírném ohni za občasného zamíchání 5 min. doměkka.
- přidáme zbývající zeleninu a přikrytou dusíme 10min.. Přelijeme vodou, vložíme pytlíček s bylinkami a mírně vaříme 20 min.
- vývar procedíme, vychladíme a dáme do chladničky. Zmrazený v porcích vydrží až 3měsíce.
Mexická zelenina´
příprava: 10 min. + chlazení 25 min.
tepelná úprava: 8 min.
SUROVINY
2 lžičky slunečnicového oleje
1 červená paprika zbavená semen a nakrájená na kostičky
šťáva z 1 malého pomeranče
šťáva z 1 limetky
1-2 čerstvé červené čili papričky, zbavené semen a nakrájené nadrobno
200 g mrkve
1 okurka
½ ananasu(můžete vyzkoušet také plátky avokáda potřené limetovou šťávou aby nezhnědly a kousky papáji)
1 mango(musí být pevné, ne zcela dozrálé. Nejprve je oloupeme a potom nakrájíme ostrým nožem na plátky)
hrst čerstvé nakrájené máty
- na pánvi rozhřejeme olej a přidáme červenou papriku. Opékáme ji na středním ohni 2 min., podlijeme pomerančovou a limetkovou šťávou a 5 min. dusíme. Pánev odstavíme, papriku necháme mírně vychladnout a potom rozmixujeme. Omáčku dáme do misky, ochutíme čili papričkami, přikryjeme potrav. folií a uložíme do chladničky.
- mrkem oloupeme a nakrájíme na tenké šikmé plátky. Okurku oloupeme, překrojíme podélně na půlky a pomocí lžičky odstraníme semena. Dužninu nakrájíme na plátky.
- z ananasu odkrojíme vrcholek s listy. Zbytek překrojíme po délce na čtvrtky, vykrojíme z nich tuhou střední část, oloupeme, vyloupeme všechna očka a dužninu nakrájíme na plátky. Mango oloupeme a nakrájíme na plátky, pecku vyhodíme. Ovoce a zeleninu upravíme na mísu, přikryjeme potrav. folií a dáme na 15 min. do chladničky.
- vychlazené ovoce a zeleninu přelijeme paprikovou omáčkou, posypeme mátou a podáváme.
Rychlé sendviče
příprava: 5 min.
SUROVINY (vždy na jednu porci)
2 krajíčky chleba nebo 1 žemle
S tuňákem:
2 lžíce tuňáka z konzervy
2 lžíce nakrájené řeřichy
1 lžíce nakládané kukuřice
2 lžíce majonézy (viz. základní recepty)
½ lžičky dijonské hořčice
trocha citronové šťávy
sůl a pepř
S krevetami:
2 lžíce nízkotučného tvarohu
¼ lžičky rajčatového protlaku
pepř
6 uvařených vyloupaných krevet, nakrájených nahrubo(lze nahradit krabím masem)
1 nakrájený žampion
2-3 plátky červené papriky
trocha nakrájené pažitky
S kuřecím masem:
1 lžíce žervé
1-2 nakrájené listy salátu
30 g uvařeného kuřecího masa, nakrájeného na nudličky
¼ lžičky dijonské hořčice
½ nakrájeného řapíku celeru
3 vyloupané a nakrájené pistácie
sůl a pepř
- Tuňáková pomazánka: všechny suroviny dáme do misky a třeme zadní stanou lžíce. Namažeme na krajíček chleba nebo na polovinu žemle, podle chuti připepříme a přikryjeme druhým krajíčkem – podáváme.
- Krevelová náplň: tvaroh dáme do misky, vmícháme do něj rajčatový protlak a pepř. Namažeme na krajíček chleba , navrch upravíme krevety, žampion a papriku, ozdobíme pažitkou a přikryjeme druhým krajíčkem- podáváme.
- Náplň s kuřecím masem: krajíček chleba potřeme žervé a navrch dáme salát. Kuřecí maso smícháme s hořčicí a upravíme na salát, navrch položíme celer a pistácie. Podle chuti dosolíme a opepříme a přikryjeme druhým krajíčkem- podáváme.